Stian Westerhus

line

SUBOTA 07.05.

22,30h Stian Westerhus @ Francuski paviljon (60′)

Stian Westerhus LP

Stian Westerhus LP

Znati što imate i odreći se svega toga, čak i ako znate da će vas to progoniti do kraja života. Fantomska bol. Ustanovljavanje što je od dvaju zala bolje – o tome govori ovaj album.

Amputation, novi album Stiana Westerhusa usredotočen je na dislociranost, gubitak i melankoliju, ali iz takvih nestabilnih temelja proizašlo je djelo koje katarzično slavi život. Westerhusovo prvo izdanje za kuću House of Mythology je trijumf eksperimentiranja i apstrakcije u spoju sa smionim inovativnim nabojem s jasnim emocionalnim odjekom. Zvuk je to virtuoza koji odbacuje oprez i kordinate te uranja u nepoznato s očaravajućim rezultatima. “To je glazba koju sam ispustio više puta, možda čak i namjerno. To je glazba u napuklome odrazu ogledala koje prikazuje vrijeme u kojemu je ona nastala.

Stian Westerhus

Stian Westerhus svoj je glazbenički život započeo studirajući jazz, dok ga je put naveo isprva u Middlesex, a zatim u Trondheim, gdje je i diplomirao. Otad neprestano radi, putuje i snima s impresivnim nizom glazbenika među kojima su Jaga Jazzist, Supersilent, Nils Petter Molvær i Motorpsycho, a tu je i serija solističkih snimaka koje je napravio za Rune Grammofon. Radio je također i na nekoliko narudžbi s jazz orkestrom iz Trondheima, Britten Sinfonijom i Filharmonijskim orkestrom južne Nizozemske. Popis nagrada koje je osvojio dug je i dojmljiv, a među njima su BBC Jazz Innovation Award (2008.) te nekoliko nominacija za norveški Grammy (Spellemannprisen, gdje već posjeduje dvije nagrade). Uopće, dosad je uvijek iznalazio načine stvaranja novih paradigmi, većinom kroz inovativan i poseban pristup glazbenom mediju sa šest žica, pick-upovima, efektima i pojačalima. Amputation označava nove granice za ovog uvijek smionog pronalazača putova, nadilazeći misiju u kojoj se Westerhusovo neprekidno istraživanje njegova instrumenta stapa s nizom zvučnih svjetova koji neprimjetno prelaze od nježne melodije do snažnih elektroničkih sklopova zvuka kako bi prenijeli izrazito artikuliran govor srca.  Projekt koji će uskoro biti predstavljen kao surround zvučna instalacija 16.1 u Notamu u Oslu, Amputation je neustrašivo i beskompromisno poniranje u mutne dubine psihe, koje je udarilo u blago u obliku albuma kojemu ništa što ćete ove godine čuti nije nalik.

Tematski, riječ je o napuštanju svega što je najvrijednije i najsvetije. O prihvaćanju gubitka, štete i poraza. O onim trenucima kada shvaćate da ste na rubu života i društva kakvo poznajete.

Tekst: Jimmy Martin, House of Mythology