Robert Barry – predavanja i radionica

line

Robert Barry

Ponedjeljak, 2. svibnja, u 19h

Predavanje: Kako pisati o suvremenoj glazbi (i pri tom ne dosađivati publici) @ Muzička akademija, dvorana Stančić (4. kat, soba 439)

Otkad mu je kritika objavljena u časopisu Making Music kada mu je bilo 16 godina, Robert Barry piše o glazbi, gotovo 20 godina. Kako napisati pitch, kako doći do toga da vam tekstovi budu objavljivani, kako strukturirati kritiku, intervju, zapažanje, te najvažnije – kako zainteresirati ljude za ono što ste napisali. Ova i druga pitanja bit će predmetom razgovora, uz primjere i praktične savjete.

Utorak, 3. svibnja, u 18h

Predavanje: Budućnost glazbe: Kako je kritika promijenila glazbu – i zašto ponovno postoji potreba za time @ Muzička akademija, dvorana Huml (4. kat, soba 438)

Često se pretpostavlja da kritičari tek komentiraju sa strane, bez ikakva utjecaja na glazbu. Povijest pokazuje da nije tako. Uz reference na dva nova izdanja, Baryjevu vlastitu The Music of the Future i The Digital Critic: Literary Culture Online, zbirku eseja koje će uređivati zajedno s Houmanom Barekatom, Robert Barry će govoriti o ulozi glazbene kritike, od 18. stoljeća do danas, s naglaskom na transformativnu snagu tiskane riječi i želju za stvaranjem novih zvukova i novih načina stvaranja glazbe.

Robert Barry je samostalni pisac i skladatelj koji živi i radi u Londonu. Stalni je suradnik u časopisima Frieze, The Wire, Art Review, Fact i Thump. Od 2015. godine uređuje odjeljak za suvremenu umjetnost u The Quietusu. Njegovu prvu knjigu, Music in Text, zbirku proznih partitura za mješovite ansamble, izdao je 2014. godine švedski izdavač BCNVT. Njegovu drugu knjigu, The Music of the Future, izdat će Repeater Books 2017. godine. Također radi na uređenoj zbirci eseja o kritici u digitalnome vremenu za O/R Books, a izdanje se očekuje potkraj ove godine. Od proljeća 2015. godine vodi ciklus događanja s područja eksperimentalne glazbe i živih izvedbi pod nazivom Zero Wave.

Osim predavanja uoči početka Izloga, a koja realiziramo u suradnji s Odsjekom za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu, gost ovogodišnjeg festivala Robert Barry održat će i aktivni radionički dio: feedback session za zainteresirane pisce o suvremenoj glazbi. Pozivamo vas da pratite program festivala i odaberete o čemu i u kojem formatu želite pisati. O jednom ili više koncerata, o cijelom festivalu, o umjetničkom radu nekoga od naših ovogodišnjih gostiju, o domaćoj suvremenoj glazbenoj sceni, … Robert Barry će svakom od sudionika dati zasebni osvrt na tekst(ove) na završnoj feedback sesiji koja se održava u ponedjeljak, 9. svibnja, od 11 do 14h u dvorani SEK Teatra &TD. Radionica je otvorena i namijenjena i iskusnim glazbenim piscima i kritičarima, jednako kao i onima koji bi se u pisanju o suvremenoj glazbi tek htjeli okušati. Za aktivno sudjelovanje potrebno se prijaviti na mail danijela.andrijasevic@sczg.hr najkasnije do 4. svibnja.

Ulaz na predavanje je besplatan za sve, neovisno o sudjelovanju u aktivnom dijelu programa.

Projekt realiziran u suradnji s Odsjekom za muzikologiju Muzičke akademije u Zagrebu.