Vise svjetla

line

SUBOTA 07.05.

20h Više svjetla – program: Ivičević, Lucier, Morales Murguia, Wettl || izvode: Lightune.G, Farszky, Konfic, Pinjušić Bužančić, Sinković @ velika dvorana Teatra &TD (50′)

vise svjetla 4

Vise svjetla

Can you hear all these lights around you? Lightune.G

Polazeći od djelovanja luminoakustičkog dvojca Lightune.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović), u novom se istraživanju odnosa svjetla i zvuka okupila raznovrsna ekipa glazbenika i skladatelja, različitih glazbenih jezika, ali zajedničke znatiželje i strasti za suvremenim glazbenim izričajima te zajedničke potrebe za novim spoznajama i iskustvima kroz nesputano umjetničko istraživanje. Razmjena znanja i ideja, zajedničko promišljanje, međusobna komunikacija. Toliko neophodni za napredak i razvoj glazbene misli, u fokusu rezidencije Više svjetla upravo su eksperiment i dijalog, istraživanje i proces.

Upotreba zvuka odnosno njegova odjeka, za prostornu orijentaciju u okruženjima u kojima je svjetlo odsutno, polazište je i srž Lucierovog Vespersa. Svoje djelo temeljeno na knjizi Listening in the Dark Donalda R. Griffina, o akustičkoj orijentaciji životinja i ljudi, Alvin Lucier smatra i “komunikacijskim djelom”, naglašavajući pri tome da je upravo konkretan prostor izvođenja onaj koji komunicira odnosno šalje informacije izvođačima i publici. A osim u sklopu projekta Više svjetla, Vespers ćemo čuti i u akustički specifičnom prostoru Francuskog paviljona, u izvedbi studenata Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

vise svjetla 2

Vise svjetla

for any number of players who would like to pay their respect to all living creatures who inhabit dark places and who, over the years, have developed acuity in the art of echolocation i.e., sounds used as messengers which, when sent out into environment, return as echoes carrying information as to the shape, size, and substance of that environment and the objects in it. (iz partiture Vespers)

Kao jedan od pet nominiranih skladatelja za Nagradu Gaudeamus 2015., Mátyás Wettl odlučio se za relativno jednostavan pristup kombiniranja svjetla i zvuka u svom Nocturneu za 16 svjetlosnih prekidača i 16 svjetiljki. U sklopu Gaudemus Muziekweeka (Utrecht, rujan 2015.) Wettlov Nocturne je praizveo rezidencijalni ansambl prošlogodišnjeg festivala, nizozemski Slagwerk Den Haag, koji su ujedno i partneri rezidencije Muzičkog salona SC.

Lightune.G – glazbenici i skladatelji Bojan Gagić i Miodrag Gladović, nakon niza samostalnih luminoakustičkih projekata kroz rezidenciju su započeli suradnje sa skladateljima Hugom Moralesom Murguiom i Mirelom Ivičević, zajednički proširujući mogućnosti upotrebe solarnih panela. Rezultat prve faze svog zajedničkog rada predstavljaju na koncertu Više svjetla što je tek početak ili dio procesa kojega namjeravaju nastaviti, upravo zbog mnogobrojnih ideja proizišlih iz ove suradnje.

vise svjetla

Vise svjetla

Kod novog instrumenta koji je Lightune.G stvorio, zvuk nije samo neodvojiv od vizualnoga aspekta njegova izvora. Štoviše, jedinstvenost njegova izvora ne samo da predstavlja izazov, nego i otvara nove mogućnosti u kompozicijskom procesu. Mirela Ivičević

Svjetlo kao instrument za zvučnu artikulaciju tijela unutar danog prostora temelj je trenutnog kolaborativnog procesa Lightune.G i mene. U skladbi Faro radijalna veza između izvora svjetla i tijela je akustički mapirana u linearnom razvoju sekvencirano mijenjajućih uzoraka; studija rezultata kratke rezidencije koja je bila usredotočena na tehniku, oblikovanje i izvedbu. Hugo Morales Murguia

Imati svjetlo kao ključan dio instrumenata čini nas osjetljivijima na različite vrste izvođenja i istraživanja novih tehnika, dok eksperimentiranje u radu sa skladateljima na novim djelima, kao i izvođenje već postojećih djela otvara novu dimenziju pitanja što je zvuk i kako se perkusivna umjetnost širi na druga područja. Kaja Farszky

Moj rad se koncentrirao na razotkrivanje i otkrivanje stvari. Puno mi je zanimljivije otkriti nešto novo u činu kompozicije nego li prethodno odlučiti i onda to realizirati. Mislim da je to jedan od mogućih opisa eksperimentalne glazbe. Dakako, nije da ne znate što radite Alvin Lucier

Projekt je realiziran u suradnji s nizozemskim ansamblom Slagwerk Den Haag.

Program:

Alvin Lucier: Vespers (1969)

Izvođači: Kaja Farszky, Bojan Gagić, Miodrag Gladović

Mátyás Wettl: Nocturne (2015)

Izvođači:: Kaja Farszky, Josip Konfic, Ivana Pinjušić Bužančić, Nicolas Sinković

Mirela Ivičević: …it bangs, it melts, it burns, it grows, it… (2016)

Izvođači:: Kaja Farszky, Bojan Gagić, Miodrag Gladović

Hugo Morales Murguia: Faro (2016)

Izvođači: Kaja Farszky, Josip Konfic, Ivana Pinjušić Bužančić, Nicolas Sinković

Artistic Advisor: Fedor Teunisse (Slagwerk Den Haag)

www.lightuneg.net

www.hugomorales.org

cargocollective.com/mirelaivicevic

www.bojangagic.com

www.kajafarszky.com

www.slagwerkdenhaag.nl