Hrvoje Hirsl: Rezonanca (Zvono)

line

20h Hrvoje Hiršl: Rezonanca (Zvono) – performans @ dvorana SEK (30′)

Resonance(The-bell)_High

Rezonanca ( Zvono)

Rezonanca (Zvono) je zvučna instalacija koja problematizira odnos objekta, prostora i publike. Rezonantna frekvencija cijevi koja se nalazi u sredini prostorije je 110Hz. Audio zvučnik koji se nalazi u centru čelične cijevi kontinuirano reproducira ton 110Hz koji stimulira cijev da vibrira i proizvodi svoj vlastiti ton. Vibracije cijevi su u interakciji s prostorom, što uzrokuje refleksije zvuka i smjene u tonu, ovisno o poziciji posjetitelja u prostoru.

Za vrijeme trajanja postava Hiršl istražuje i proširuje svoj rad dodavši izvođača kao medijatora između objekta, zadanog prostora i publike, a čiji je ćemo rezultat imati priliku čuti na zatvaranju, u formi žive izvedbe. Okosnica performansa je potraga za zvukovima koji stimuliraju objekt te interferencije u prostoru koje nastaju kao posljedica promjena amplituda.

DSC_4242

Hrvoje Hiršl

Hrvoje Hiršl je umjetnik, istraživač i dizajner. Njegovi umjetnički projekti na razmeđu su diskursa suvremene i medijske umjetnosti, a glavne teme kreću se od materijalnosti umjetničkog objekta preko dekonstrukcije njegove aure i granica sustava do složenih sustava i kibernetike te njihova utjecaja na umjetničke pokrete koji se javljaju od 50-ih i 60-ih godina nadalje, kao što su minimalistička i konceptualna umjetnost.

hrvojehirsl.com

me@hrvojehirsl.com

Snimka instalacije (ELECTROPIA, Mo.ë, Beč, Austrija, 31.5.2015.)