4DSOUND/ Prostorno zvucni institut u Budimpesti!

line

U sklopu 4. festivalskog izdanja, Izlog suvremenog zvuka pripremio je poseban program u suradnji s 4DSOUNDom u Prostorno-zvučnom institutu u Budimpešti.

Prostorno-zvučni institut je novi centar za istraživanje i razvoj na području prostornog zvuka i zvučnoga okruženja. Institut je utemeljio kolektiv 4DSOUND, koji svojim radom pomiče granice prostorno-zvučne tehnologije od 2008. godine. 4DSOUND je razvio novi sustav – zvučno okruženje usmjereno u svim smjerovima u kojem se zvuk može kretati beskrajno daleko ili intimno blizu: kreće se okolo, kao i iznad, ispod, između ili kroz samoga slušatelja.

Prostorno zvucni institut u Budimpesti

Prostorno zvucni institut u Budimpešti

Jedna od središnjih točaka programa je predstavljanje Persepolisa (1971.) Iannisa Xenakisa u sklopu nove prostorne interpretacije za 4DSOUND francuskog skladatelja i multimedijalnog umjetnika Erica Raynauda, poznatog pod umjetničkim imenom Fraction. Xenakisova originalna ideja postavljanja Persepolisa u dvorcu Darius u Iranu vodi slušatelje na putovanje kroz različite prostorije dvorca. Xenakis je želio doslovno “ispuniti” prostore zvukom, zaokupivši tako slušatelje zvučnim ritualom u kojem se gubi svjesna percepcija vremena i prostora. Raynaud radi kao oblikovatelj zvuka, eksperimentira s dekonstruiranjem ritma, timbralnim kaosom i očitim neredom, istražujući najrecentnije prostorno-zvučne tehnike da bi postigao animalnost i brutalnost originalnoga djela.

Iannis Xenakis

Iannis Xenakis

Na narudžbu Izloga suvremenog zvuka, hrvatski multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti praizvest će novo djelo nastalo tijekom trotjedne rezidencije u Prostorno-zvučnom institutu. Sanvincentija zanima polje audiovizualne fenomenologije, posebice usredotočeno na uvjete i formu ljudskih osjetila. Igra se konceptom iluzije, istražujući moguće granice percepcije i stvaranja iskustva.

Davor Sanvincenti

Davor Sanvincenti

Gábor Lázár je skladatelj i izvođač elektroničke glazbe iz Budimpešte, koji je svojim naročitim i apstraktnim pristupom zvuku u posljednjih nekoliko godina zadobio pažnju međunarodne zajednice, publike i medija. Lázárovo djelo Omnidirectional Synthesis uspostavlja blisku vezu sinteze čistoga zvuka i naše percepcije prostora.

Gabor Lazar

Gabor Lazar

Judit Emese Konopás se značenjem prostora bavila tijekom studija arhitekture. Njezino polje interesa proteže se na konceptualnu vezu između različitih žanrova kao što su arhitektura, umjetnost, glazba, fotografija i suvremeni ples. U novijem radu pod naslovom Earnest Endeavour, koji je nastao tijekom rezidencije u Prostorno-zvučnom institutu, skuplja, spaja i niže djeliće sjećanja zabilježenog u zvuku, dajući im mogućnost oblikovanja novoga prostornog identiteta. Dok se krećemo kroz njih, pozvani smo otkriti te prostore koji su skriveni unutar samih zvukova.

Judit Emese Konopás

Godine 2013., skladatelj i osnivač 4DSOUNDa Paul Oomen stvorio je niz prostornih reinterpretacija klasičnih skladbi u suradnji s Roterdamskom filharmonijom. Skladba Pathetique pretvara bogatu orkestralnu paletu Čajkovskijeve 6. Simfonije u organički razvijen generativni zvučni pejsaž. Kao priprema za program, Oomen će održati uvodno predavanje o sistemu 4DSOUND, internim radovima na prostoru i zvuku te o značaju prostornog slušanja u svakodnevnoj percepciji i interakcijama.

Paul Oomen

Paul Oomen

Također, ove smo godine za publiku Izloga pripremili iznenađenje. Vodimo vas na izlet u Budimpeštu, u nedjelju, 8. svibnja u Prostorni zvučni institut,

Ulaznice možete kupiti na blagajni Teatra &TD koja radi svakog radnog dana od 11 do 13h (tel: 01/4593510), a u večernjim satima prema rasporedu: četvrtak (28. 4.) od 19,30-21,30h, te svake večeri tijekom festivala (3. – 7.5.) od 19-21,30h. Kupovinom ulaznice participirate u dijelu putnih troškova (100,00 kn) i osiguravate svoje mjesto u organiziranom autobusu. Ulaz na program dodatno se NE naplaćuje. Broj sjedala u autobusu je ograničen, pa požurite osigurati svoje mjesto za prostorno-zvučnu avanturu 4DSOUND!

Za dodatna pitanja obratiti se na danijela.andrijasevic@sczg.hr.

4dsound.net
gaborlazar.com
messmatik.net/
http://www.fractionmusic.com/
http://www.4dsound.net/ssi-events/2016/2/1/earnest-endeavour-judit-emese-konopas
http://www.4dsound.net/artist/paul-oomen