Pioniri Tvornice zvuka

line

SRIJEDA, 04.05.

19h Pioniri Tvornice zvuka @ MM centar (20′)

Pioniri Tvornice zvuka

Pioniri Tvornice zvuka

U siječnju 2016. Muzički je salon pokrenuo novi projekt – radionicu elektroničke i improvizirane glazbe za djecu Tvornica zvuka pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza. Radionica se održavala svakog utorka, kroz protekla četiri mjeseca, a bila je namijenjena djeci u dobi od 7 do 10 godina. U ovom su se edukativnom projektu mali glazbenici budućnosti upoznavali s mikrofonima, efektima, sintetitizatorima, …, a kroz upotrebu vlastitog glasa (i tijela) i audio opreme Sinkauz ih je učio i osnovama improvizacije. U Tvornici zvuka glazba se proizvodi upotrebom različitih predmeta, efekata, live samplingom, moduliranjem glasa, ali prije svega igrom, kroz koju Pioniri Tvornice zvuka dolaze do svojevrsne instant kompozicije na nivou prilagođenom upravo njihovom uzrastu, percepciji i spoznaji o glazbenoj umjetnosti. Za kraj četveromjesečnog muzičkog druženja, upravo glazbenici budućnosti svojim kratkim improvizatorskim nastupom pod vodstvom Nenada Sinkauza otvaraju četvrto izdanje Izloga suvremenog zvuka.

Pioniri Tvornice zvuka su Mirej Đurović, Max Foretić, Vanda Heidl, Dan Herceg, Vlado Krpan, Melkior Midžić, Oskar Rasol, Alma Skadrak, Asiya Skadrak, Sofija Stajčić, Marica Vukelić, Rajna Vukelić, Šime Vukelić, Žana Zaninović.

Pioniri Tvornice zvuka

Pokušavam djeci objasniti da muzika nije samo ono što se čuje na televiziji, strofa i refren, da to nisu samo pop pjesmice niti samo klasična glazba. Veliki fokus stavljam na slušanje. Zapravo ih pokušavam učiti da slušaju jedan drugoga i to što rade. I pokušavam ih učiti svirati raznim predmetima, vrećicama za smeće, stiroporima, i tako dalje, i onda zajedno moduliramo te zvukove kroz efekte. Nenad Sinkauz

Imati nekoga kao što je Nenad Sinkauz, čovjek koji radi u eksperimentalnom rock bendu, koji zna kakvi su svjetski tokovi, mislim da je to izvrsna situacija. Kad takav čovjek odluči raditi s djecom to je prilika koja se ne propušta. Zoran Stajčić

Pioniri Tvornice zvuka

Nenad Sinkauz (1980.) je magistrirao etnomuzikologiju u Padovi. Po zanimanju je skladatelj i izvođač u glazbenim, plesnim, kazališnim i multimedijskim projektima. 2002. godine osniva sastav East Rodeo u sklopu kojega surađuje s nizom međunarodnih jazz i rock glazbenika, spajajući avant-rock, živu elektroniku, noise, eksperimentalnu i improviziranu glazbu. Sinkauz je autor i izvođač u hvaljenom audovizualnom projektu … day of the year koji kroz improvizaciju i live sampling istražuje odnose zvuka i videa. Kao skladatelj i izvođač surađuje s velikim brojem glazbenika, koreografa, kazališnih i filmskih redatelja u Hrvatskoj i inozemstvu: Mala Kline, Dalibor Matanić, Marc Ribot, Warren Ellis, Greg Cohen, Ivana Sajko, Franka Perković, Roberta Milevoj, Francesco Scavetta, Mikiko Kawamura, Matija Ferlin, Petra Hrašćanec, Saša Božić, BADco i drugi.