Anthea Caddy & Miodrag Gladović: The Limen Cycle

line

 

Anthea Caddy & Mio Gladovic

Anthea Caddy & Mio Gladovic

The Limen Cycle istražuje cikličku prirodu energije vibracija koja putuje kroz kompleksan strukturni sistem violončela. Zvučne vibracije se kreću kroz niz prostornih transformacija unutar instrumenta prije nego su prenesene  vibracijskim zvučnim valovima u prostor. Fizičkim proširivanjem ovoga prijenosa i popratnih uzoraka, putem posebno kreiranoga vibracijskog elektroakustičkog sustava, povećavaju se prostorno kretanje zvučnih valova, stvarajući tako niz fizičkih i akustičkih fenomena. Stvara se ciklički sustav koji istražuje granicu između fizičkih i čujnih aspekata vibracije i zvuka.

Anthea Caddy

Violončelistica i umjetnica Anthea Caddy živi i radi u Berlinu (Njemačka) i Sydneyju (Australija). U svom radu ponajviše istražuje prostorno-vremenske aspekte zvuka i arhitekture, koristeći ih u zvučnim izvedbama koje manipuliraju i iskrivljuju percepciju protoka vremena, prostora i cjelokupnog umjetničkog doživljaja. Izuzetno je aktivna na berlinskoj eksperimentalnoj glazbenoj sceni, kao solistica te u suradnji s brojnim priznatim glazbenicima i umjetnicima. U svom solističkom radu inkorporira akustički, elektroakustički i snimljeni prostor u izvedbu, instalaciju i koncert, često koristeći ozvučeno violončelo kao primarni izvor zvuka. Anthea je trenutno na doktorskom studiju na University of New South Wales u Sydneyju, pod mentorstvom povjesničara medijske umjetnosti Douglasa Kahna.

Miodrag Gladović

Miodrag Gladović

Miodrag Gladović je inženjer elektroakustike, glazbenik i producent. Izuzetno širokog umjetničkog senzibiliteta, Gladović je aktivan u najrazličitijim glazbenim projektima, od punk i post rock bendova do eksperimentalnih radova, a njegov je umjetnički rad nerijetko povezan s razvojem tehnologije. S Bojanom Gagićem djeluje kao umjetnički duo Lightune.G koji se bavi luminoakustičkom kompozicijom.

Anthea Caddy & Miodrag Gladović

Nakon prošlogodišnjeg zajedničkog rada u eksperimentalnom ansamblu kojega je vodio Hilary Jeffery, Anthea i Mijo krenuli su u elektroakustičko i prostorno-akustičko istraživanje koje je smješteno u akustički specifičnu situaciju Francuskog paviljona, a rezultat je The Limen Cycle u kojemu je violončelo ozvučno akcelerometrom u svrhu prijenosa vibracija tijela violončela na niz vibracijskih/rezonantnih ploča koje se u prostoru ponašaju kao vibracijska pojačala.

Projekt je sufinanciran sredstvima Australia Council for the Arts.

www.antheacaddy.com