Pajine zvucne trake i glazba svemira

line

GLAVNI PROGRAM 4-8.05.2016.

stalni postav   

Pajine zvučne trake i glazba svemira (uvod u arhivu Dragana Pajića Paje) @ kafić Teatra &TD

Dragan Pajić Pajo

Dragan Pajić Pajo

40 godina aktivnog djelovanja pionira improvizatorske i eksperimentalne scene – nije mala stvar.

Teško je zamisliti situaciju u kojoj se pojavljuje Dragan Pajić Pajo i ostaje nezamijećen.

Bespoštedni kritičar s izuzetnim smislom za humor i neiscrpnom energijom, nasmijavao je ljude britkim i duhovitim zapažanjima, a istovremeno ih dovodio u situaciju da preispitaju svoje stavove, vezane uglavnom uz umjetnost, kulturu ili pak moral općenito. To je uvelike razlog zašto su ga neki sa zadovoljstvom prihvaćali, dok ga drugi nisu mogli smisliti. Pajo nije bio dio mainstream građanskog ili malograđanskog društva… I bio je veliki fan Monty Pythona.

Glazba je bila njegov medij izražavanja, počevši od rock benda Bordel, pa kasnije kroz ekspresionistički izraz Cul-De-Sac-a, da bi u svojoj elektroničkoj i eksperimentalnoj fazi surađivao s nizom glazbenika I zatim nastavio u smjeru elektroakustičkih istraživanja: kako kroz rad Orkestra za ubrzanu evoluciju tako i kroz kasnije samostalne radove. Neovisno o različitim stilskim izričajima Pajino je područje ponajviše bila improvizacija.

Dragan Pajić Pajo

Dragan Pajić Pajo

Skužio sam da izvrsno ne znam svirati gitaru.
Isus je velik, Alah je velik, Budah je velik, ali Belastingdienst (porezni ured, op. a.) je najveći.
Pa da, ja od sada sviram trzalicu!
Dragan Pajić Pajo (1956.-2014.)

Pajin izuzetan doprinos zagrebačkoj improvizatorskoj i eksperimentanoj underground sceni u mnogočemu je nemjerljiv. No ono što je mjerljivo je ogromna arhiva koju je ostavio na magnetofonskim vrpcama, audio kazetama, mini diskovima, CD-ima, videokazetama, fotografijama i
ostaloj dokumentaciji. Pajini prijatelji i kolege ovu arhivu namjeravaju u potpunosti digitalizirati i arhivirati, te ju učiniti dostupnima za buduća istraživanja ili uživanja. Voditelji projekta su također aktivni sudionici suvremene glazbene scene Damir Prica Kafka, Ivan Marušić Klif i Višeslav Laboš koji će u sklopu Izloga suvremenog zvuka predstaviti cijeli projekt i daljnje planove, te publici prezentirati arhivu kroz izbor reprezentativnih materijala koji pokrivaju razdoblje od 30 godina.

Digitalizacija i skeniranje: Damir Prica Kafka

Digitalizacija i obrada video materijala: Ivan Marušić Klif

Digitalizacija, restauracija zvuka i mastering: Višeslav Laboš