OZAFIN ALU

line

SUBOTA 07.05.

18h OZAFIN ALU predstavlja: Roko Crnić: Stolac, stol i stolica (1. dio) @ stolarska radiona SC (20′)

19h OZAFIN ALU predstavlja: Roko Crnić: Stolac, stol i stolica (2. dio) @ dvorana SEK (20′)

OZAFIN ALU predstavlja Odsjek za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu jedinstven je po istovremenom bavljenju klasičnom animacijom, suvremenim, multidisciplinarnim i društvenim umjetničkim praksama. OZAFIN je jedinstven i kao jedini studij likovne umjetnosti koji u preddiplomskom programu nudi kolegije koji se bave zvukom te se studenti upoznaju s eksperimentalnim radovima starih majstor(ic)a poput Alvina Luciera ili Meredith Monk, kao i suvremenim praksama i teorijama o zvuku, te istovremeno razvijaju i kreiraju vlastite sound art radove. U suradnji s Nicole Hewitt i Anom Hušman ovogodišnji Izlog predstavlja komadić onoga što se stvara u okviru studija na OZAFIN ALU.

Medijski telefon / Karlo Pavičić Ravlić

Medijski telefon / Karlo Pavičić Ravlić

Karlo Pavičić Ravlić: Medijski telefon Karlov telefon zvoni kada mu se približiš. Pri dizanju slušalice  čuješ samo jednu stranu razgovora: osoba Ti govori o svojem problemu, a Ti si sugovornik. Telefon u sebi sadrži nekoliko različitih audio fileova koji se nasumice odabiru pri dizanju slušalice. Neke razgovore je snimao Karlo, a dio snimki koje su mu ustupili kolege je uredio i implementirao. Karlo je student 2. godine preddiplomskog studija za aminirani film i nove medije.

medijskitelefon.tumblr.com

Alvin Lucier: Vespers (1969.)

My work was about revealing things, discovering things. It’s more interesting to me to discover something in the act of composition than in deciding beforehand and make it happen. I think that it’s one of the descriptions of experimental music. Not that you don’t know what you’re doing, certainly. ..A. Lucier

U sklopu svog studijskog programa na 2. godini studenti OZAFIN ALU proučavaju i izvode kultno djelo eksperimentalne glazbe I am sitting in a room Alvina Luciera, a mi smo ga imali priliku čuti na prošlogodišnjem Izlogu u Francuskom paviljonu. Specifična akustika Francuza, važnost i utjecaj Lucierovog umjetničkog djelovanja na području eksperimentalne glazbe (i šire), njegov istraživački pristup, istovremena jednostavnost i genijalnost ideja, pionirski rad, bavljenje slušnom percepcijom, upotreba akustike i frekvencija prostora te prirodnih karakteristika zvučnog vala u glazbenim djelima, … sve su to i ove godine razlozi izvođenja još jednog Lucierovog djela. U Francuskom paviljonu ga izvode studenti(ce) OZAFIN ALU, a u velikoj dvorani Teatra &TD ćemo ga čuti u sklopu projekta Više svjetla.

Stolac,stol i stolica/ Roko Crnić

  1. dio u stolarskoj radioni izvode: Roko Crnić, Miro Manojlović, Dragan Pavlić
  2. dio u dvorani SEK izvode: Juraj Borić, Roko Crnić, Miro Manojlović, Ivan Marincel

Crnić: Stolac, stol i stolica Performans Stolac, stol i stolica bavi se istraživanjem odnosa nematerijalnog umjetničkog rada i konkretnih materijalnih praksi vještina i znanja, te njihove percepcije. Stvaranju performansa prethodila je suradnja sa stolarom koji je izradio stolac, stol i stolicu, a koristi ih sam autor tijekom izvedbe. Zajedno s glazbenicima istražuje različita čitanja uloge stolca i glazbenog instrumenta, glazbenika i stolara, sjedenja i sviranja.

Sučeljavanjem dviju praksi (sviranje i drvodjelstvo) koje, svaku na svoj način, možemo okarakterizirati kao izvedbenu, zanimaju me razlike u njihovoj društvenoj funkciji, kao i činjenica da izvedba žive muzike svoje ispunjenje nalazi upravo u trenutku svoje realizacije dok izvedba stolarskog rada u kapitalističkom društvu ne ovisi o vidljivosti u javnoj sferi onda kad se događa već svoju društvenu funkciju ispunjava tek realizacijom gotovog proizvoda koji se kao takav uključuje u procese tržišne razmjene. Roko Crnić

Roko Crnić nedavno je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kao glazbenik sudjelovao je u raznim projektima zagrebačke improvizatorske scene (Preparirani orkestar), te u bendovima Porto Morto i Franz Kafka Ensemble.

http://oskudnost.wordpress.com/

http://www.alu.unizg.hr/alu/cms/front_content.php?idcat=76&lang=1